Wat is een rittenregistratiesysteem?

Een rittenregistratiesysteem is het systeem dat automatisch alle gegevens registreert die ervoor zorgen dat een rittenregistratie sluitend is. Het is in veel gevallen een systeem dat niet alleen de ritten registreert, maar dat ook inzicht geeft in hoe er wordt omgegaan met voertuigen en machines. Leveranciers van rittenregistratiesystemen vinden steeds meer mogelijkheden uit die in samenwerking met de rittenregistratie ervoor zorgen dat het werk voor werknemer en werkgever steeds minder tijdrovend wordt.

Een rittenregistratiesysteem is dus geen systeem dat per definitie alleen voor het registreren van de ritten wordt gebruikt. Mooie voorbeelden hiervan zijn connected navigation, barcodescanning en temperatuurmonitoring. Dit soort functies zorgen ervoor dat gebruikers van dergelijke systemen tijd en geld besparen. Naast geld en tijd besparen is er ook nog een voordeel op het gebied van de veiligheid en diefstalpreventie. Succesvolle verhalen over voertuigen die door middel van track en trace teruggevonden worden komen dan ook steeds vaker in het nieuws.

Hoe werkt een rittenregistratiesysteem?

Een rittenregistratiesysteem werkt in de meeste gevallen door middel van GPRS en GPS. Door een signaal naar een satelliet te versturen kan er online worden gezien waar het object zich op dat moment bevind. Wanneer het signaal niet kan worden doorgezonden door een ontbrekende verbinding zal een goed systeem de data opslaan en deze alsnog versturen wanneer er weer een verbinding mogelijk is.

Een rittenregistratiesysteem dat voldoet aan de eisen van de Belastingdienst wordt ingebouwd in het voertuig zonder dat dit op het blote oog zichtbaar is. Een systeem dat voldoet aan deze eisen kan niet zomaar uit het voertuig worden gebouwd. Dit is namelijk één van de eisen van de Belastingdienst.