De bijtellingsplannen voor 2016 zijn definitief

Posted in: Nieuws overzicht Started by

De bijtellingsplannen voor 2016 zijn definitief

Печать

Het alternatieve plan van staatssecretaris Eric Wiebes voor de bijtellingsplannen van 2016 zijn definitief. Dat meldt de BOVAG op maandag 17 november 2014. Zoals verwacht zal er veel gaan veranderen voor de zakelijk rijder ten opzichte van voorgaande jaren.

Het is geen geheim dat het eerste plan van Eric Wiebes tot veel onrust zorgde. Vooral de regeling voor auto’s met gemiddeld 79 g/km aan CO2 uitstoot die in de categorie van 25% bijtelling zouden vallen, ging het verkeerde keelgat in bij veel leaserijders.
Dit plan werd daarom ook meteen van tafel geveegd en samen met veel verschillende brancheorganisaties werd hard gewerkt aan een nieuw plan. Dit nieuwe plan is inmiddels al goedgekeurd door de tweede kamer en staat de bijtelling voor 2016 dus nu vast.

Elektrische en plug-in hybride auto’s komen in aanmerking voor de laagste bijtelling categorieën. Auto’s die volledig elektrisch rijden en dus geen CO2 uitstoot hebben vallen in de 4% bijtellingscategorie.
Auto’s met gemiddeld 50 g/km uitstoot komen in aanmerking voor de 15% bijtellingscategorie. Een groot gedeelte van de plug-in hybride auto’s valt ook onder deze categorie.

Verder zal er in 2016 een nieuwe bijtellingscategorie bijkomen. Auto’s met een uitstoot tussen de 51 t/m 106 g/km worden ingedeeld in de 21% bijtellingscategorie. Alle auto’s met een uitstoot boven de 107 g/km vallen in de hoogste klasse. Zij betalen 25% bijtelling.

Om het plan zo eenvoudig mogelijk te houden zal er geen onderscheid gemaakt worden tussen benzine en diesel auto’s. Enkel de uitstoot van de auto’s telt nog. Ongeacht de brandstof waar de auto op rijdt.

Hieronder nog een overzicht van de bijtelling categorieën voor 2016:

CO2-Uitstoot Percentage bijtelling in 2016
0 gram 4% bijtelling
1 t/m 49 gram 15% bijtelling
51 t/m 105 gram 21% bijtelling
>105 gram 25% bijtelling

Leave a Reply